Scholierenverkiezingen.nl

Huis voor democratie en rechtstaat Prodemos

Scholierenverkiezingen

< Terug naar de vorige pagina

Scholierenverkiezingen

De Scholierenverkiezingen worden georganiseerd vlak voor de echte verkiezingen. Je kunt meedoen als jouw school zich heeft opgegeven. Op deze pagina vind je extra informatie, testjes en filmpjes over verkiezingen.

Scholierenverkiezingen

Hoe ziet de Gemeenteraad eruit als jongeren het voor het zeggen hebben?

Niet zo heel erg anders eigenlijk. De uitslag van de Scholierenverkiezingen lijkt vaak erg op de werkelijke verkiezingsuitslag. Je kunt met de hele klas, of zelfs met de hele school, meedoen aan de Scholierenverkiezingen. Een paar dagen voor de landelijke verkiezingsdag kun je op school, op papier, je stem uitbrengen op de partij die het beste bij jou past. De uitslag wordt een dag voor de echte verkiezingen bekend gemaakt.

Helaas telt je stem niet mee voor de echte verkiezingen. In Nederland mag je pas stemmen als je achttien jaar of ouder bent. Toch is het leuk om alvast uit te zoeken met welke partij jouw ideeën het meeste overeenkomen. Op deze pagina vindt je allerlei handige informatie over verkiezingen.

Hoe?

Hoe organiseer je Scholierenverkiezingen op jouw school? In dit filmpje leggen we dat uit.

 

Verkiezingen

Het is belangrijk dat verkiezingen eerlijk verlopen. Bekijk het filmpje om te leren wat vrije en geheime verkiezingen precies zijn.

Test je kennis

In Nederland heeft iedereen van achttien jaar en ouder stemrecht. Je kunt dus ook gaan stemmen als je helemaal niets van politiek weet. Maar het is natuurlijk beter als je weet waarvoor je stemt. Dan maak je een bewuste keuze en weet je wat er met je stem gebeurt.

 • www.stemexamen.nl 
  Wil je er achter komen of jij genoeg weet van politiek om te mogen stemmen? Doe het Stemexamen!
 • Politieke taalquiz
  Er worden veel moeilijke woorden gebruikt in de politiek. Weet jij wat ze betekenen? Doe de politieke taalquiz.

Welke partij past bij jou?

Om je een handje te helpen met het maken van je keuze heeft ProDemos verschillende tools ontwikkeld. Je hoeft de uitkomst van deze tools natuurlijk niet blindelings op te volgen. Als jij denkt dat een andere partij toch beter bij je past, is dat ook prima.

 • www.stemwijzer.nl
  Met de stemwijzer kun je kijken met welke partij jij de meeste overeenkomsten hebt.
 • www.stemmentracker.nl
  Met de Stemmentracker bekijk je hoe de partijen de afgelopen jaren gestemd hebben over wetsvoorstellen. Met welke partij zou jij meestemmen?
Gemeenteraad
De volksvertegenwoordiging in de gemeente.
stemrecht
Kiesrecht.