Scholierenverkiezingen.nl

Huis voor democratie en rechtstaat Prodemos

Uitslag Scholierenverkiezingen

< Terug naar de vorige pagina

Uitslag Scholierenverkiezingen

De uitslag van de scholierenverkiezingen wordt op 14 maart 2017 bekend gemaakt.

Op dinsdag 17 maart om 17.00 uur is de uitslag van de 24e editie van de Scholierenverkiezingen bekendgemaakt. Bij de bekendmaking van de uitslag gingen Kandidaat-Statenleden van partijen in Zuid-Holland in gesprek met leerlingen van de Vrije School (voortgezet onderwijs), de democratische school De Vrije Ruimte (basisschool) en de Barnardusschool (basisschool), alledrie uit Den Haag.

Scholieren kiezen PVV

Als het aan de scholieren ligt, wint de PVV de Provinciale Statenverkiezingen. Op de tweede plaats volgt de PvdA. Daarna volgen D66 en de VVD. Dat blijkt uit de uitslag van de Scholierenverkiezingen, de schaduwverkiezingen die zijn gehouden op het voortgezet onderwijs en het mbo door heel Nederland.

De PVV komt bij de Scholierenverkiezingen als grootste partij uit de bus met 19,9% van de stemmen, gevolgd door de PvdA (15,7%). D66 is de derde partij met 13,8% en de VVD volgt op plaats 4 met 12,8%. In totaal zijn er 11.019 geldige stemmen uitgebracht door jongeren in het voortgezet onderwijs en het mbo, verspreid door heel Nederland.

In vergelijking met de Scholierenverkiezingen voor de Provinciale Statenverkiezingen in 2011 zijn er geen grote veranderingen.

Bekijk de uitslag van uw school

In de database met uitslagen kunt u niet alleen de landelijke uitslag zien, maar natuurlijk ook de uitslag van uw eigen school. Bovendien kunt u deze uitslag vergelijken met de vorige Scholierenverkiezingen, uitslagen van andere scholen of uitslagen in andere provincies.